Другият Истанбул - „Църквата на първото число”

Липсва оценка от 0 ревюта
0/5
0% от клиентите препоръчват

Продължителност

4 дни

Тип оферта

Екскурзия

Дата

29.10.2020

Локация

Турция

Информация

29.10.2020г. - 149 лв.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТУРИСТИЧЕСКИЯ ПАКЕТ

1-ви ден: Отпътуване от Пловдив  в 21:00ч. за Истанбул през ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле. Нощен преход.

2-ри ден: Пристигане в Истанбул сутринта, настаняване в хотел (при възможност).  Панорамна обиколка на Истанбул  с местен екскурзовод на български език (по желание, срещу допълнително заплащане). Разглеждат се:  джамията “Сюлеймание“, построена от великия архитект Синан за султан Сюлейман Великолепни и в чийто двор се намират гробниците на султана, неговата любима Роксалана и на Мимар Синан; площад “Хиподрума” със  Синята джамия (отвън),  Египетския обелиск, Змиевидната колона, Фонтана на Вилхелм ІІ, византийската базилика “Св. София” (отвън), Топ Капъ Сарай (Двореца на султаните от Османската династия) (отвън). При възможност посещение на „Цистерната на император Теодосий“ – едно от античните водохранилища на Константинопол,  открито за посетители на 25 април 2018 г. след 8 години реставрационни работи. Посещение на „Църквата на първо число”. Наричат я още и Църквата с ключетата и хиляди хора от цял свят я посещават на всяко първо число от месеца. Те си купуват до входа на църквата т.нар. „сребърни” и „златни” ключове, които символизират желанията на хората. С този ключ символично се отключват иконите в църквата и хората си пожелават желание. Някои от посетителите влизат в подземната крипта, за да получат и светена вода от малък извор, други стоят и чакат, за да получат благословията на гръцки православен свещеник и осветят своите ключета. Условието е, че ако се сбъдне желанието на човек, той трябва да върне ключа в църквата – отново на първо число на месеца и може да си вземе нов ключ с ново желание. Но връщането на ключа е задължително при сбъдване на желанието. А хората, които връщат ключетата, са стотици!

Свободно време ИЛИ 
* По желание: Отпътуване за азиатската част и посещение на двореца „Бейлербей“ (срещу допълнително заплащане).  Изящният дворец през годините е използван за лятна резиденция, заради прохладата и гледките, които се разкриват към Босфора. Величествената постройка е издигната през 60-те години на 19 век във френски необароков стил. Архитекти на сградата са братята Балян. Създаването на двореца е по идея на султан Абдулазиз. Над пет хиляди работници и четири години са били нужни за издигането на двореца край Босфора.  Нощувка.

3-ти ден: Закуска. Разходка с корабче по Босфора“ (по желание, срещу допълнително заплащане)  с продължителност около 1час – едно от най-прекрасните изживявания в Истанбул. Преминавайки под двата моста на Босфора, корабът плава покрай Европейския и Азиатския му брегове. Красивата панорама ни представя султански дворци като Долмабахче сарай, Чираан палас, Бейлербей, крепостите Румели хисар и Анадолу хисар, красивите къщи от популярните сериали, Къзкулеси и др. Следва посещение на обновената българската църква “Св.Стефан”  - люлка на българското духовно и национално Възраждане. Тук на 03.04.1860 г. по време на Великденската служба, Иларион Макариополски с думите “… и всякое епископство православних!” поел отговорността на български духовен глава. Пак тук за първи път бил прочетен издаденият на 28.02.1870 г. “Ферман”, с който българите се признавали за отделен етнос с право на самостоятелна църква под името Българска Екзархия. Около 3,5 млн. евро са вложени в цялостната реставрация на българската желязна църква.

Екскурзия до улица „Истиклял“ и площад Таксим – сърцето на модерния Истанбул (по желание, срещу допълнително заплащане). Една от важните забележителности на Таксим е „Паметникът на републиката“, който е построен през 1928 г. в чест на създаването на турската република. В разходката по Истиклял ще видите шопинг центрове, кафенета и клубове, множество книжарници, магазини за музикални инструменти, както и движещите се все още ретро-трамваи. Най-забележителното обаче по булеварда са самите сгради, отличаващи се с изключително красива архитектура- смесица от неокласика и сецесион, помещавали навремето чуждите посолства в Истанбул, Чичек Пасаж (Пасажът с цветята), католическата църква "Св.Антоний" и много други.  Следва разглеждане на средновековната каменна кула Галата (отвън). (организирано връщане до хотела с метро). Вечерта  по желание посещение на WATERGARDEN İSTANBUL (по желание, срещу допълнително заплащане), където подобно на Дубай ще наблюдавате светлинно шоу на пеещите фонтани. Изключителна хореография на вода, светлина, лазерни ефекти и музикално шоу. Басейнът,  разположен на площ от 5 хиляди квадратни метра в сърцето на Watergarden Истанбул  се смята за „най-големият“ басейн в Европа. Свободно време за пазар в магазините или вечеря в някои от многобройните ресторанти наоколо. Или вечеря на яхта по Босфора с ШОУ програма  и  DJ с танци (по желание, срещу допълнително заплащане). Връщане в хотела. Нощувка.

4-ти ден: Закуска. Посещение на църквата-музей „Св.София” с лицензиран екскурзовод на български език (по желание, срещу допълнително заплащане)- най-яркият паметник на византийското архитектурно майсторство, символ на златния век на Византия. Строена по времето на император Юстиниан (527-565), църквата е част от дворцовия императорски комплекс. В продължение на хиляда години Света София е най-големият храм в целия християнски свят – чак до построяването на храма Свети Петър в Рим. Отпътуване за Одрин. Свободно време в центъра. Отпътуване за България. Пристигане в Пловдив вечерта.

Цената включва:

 • транспорт с автобус
 • 2 нощувки със закуски в хотел*** в Истанбул
 • водач по време на цялото пътуване,
 • посещение на Одрин,
 • медицинска застраховка.

Цената не включва:

 • панорамна обиколка с посещение на „Църквата на първо число”, местен екскурзовод на български език -15 евро;
 • разходка с корабче по Босфора – 17 eвро;
 • посещение на двореца „Бейлербей“ – 25 евро (транспорт, входна такса, местен екскурзовод на български език и слушалки);
 • посещение  на „Св. София” 25 евро  (транспорт, входна такса, местен екскурзовод на български език и слушалки);
 • екскурзия до търговската улица Истиклял, кулата Галата и площад Таксим – 10 евро;
 • посещение на WATERGARDEN İSTANBUL, разположен в азиатската част - 10 евро;
 • вечеря на яхта по Босфора с Шоу програма и DJ парти - 39 евро;
 • медицинска застраховка за лица над 65 г.- по 2 лв. на ден.

*Всички екскурзии по желание се провеждат при група от минимум 25 човека.  Заявяват се и се заплащат в офиса на агенцията преди пътуването.

!!! Часовете за провеждане на мероприятията са ориентировъчни и зависят от трафика в  града.

 

Допълнителна информация:

*Необходими данни за резервация: Три имена, ЕГН и номер на документа, с който ще пътуват (лична карта или международен паспорт).

*Необходими документи за пътуване: международен паспорт.

*Условия за пътуване на деца: Деца под 18 години задължително пътуват с международен паспорт или лична карта, ако имат такава. Ако децата пътуват само с 1 родител е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО представянето на нотариално заверена декларация от непътуващият родител (оригинал и 1 копие). За деца, чиито родители са с различни фамилии се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

Условия за плащане:

 • Записването се извършва срещу внесен депозит в размер на 30%, и сключен договор за организирано пътуване.
 • Заплащането на остатъка от изцяло дължимата сума се извършва не по-късно от 20 дни преди обявената начална дата на отпътуване

Такса прекратяване:

 • Неустойките, които се удържат при отказ от пътуване от страна на туриста, независимо от причините, са както следва: от деня, следващ деня на записването, до 30 дни преди датата на заминаване – 50 % от основната цена на пътуването, от 29 ден до деня на заминаването – 100% от общата цена на пътуването.

Минимален брой записани за осъществяване на екскурзията:

 • Всички автобусни екскурзии се осъществяват при минимум 35 туриста.
 • В случай че минималният брой записани за осъществяване на екскурзията не е достигнат, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение.
 • Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията, спазвайки условията на чл. 89 ал. 7 т. 1 от ЗТ.

Допълнителна информация:

 • Автобусите, които се използват са следните марки: Мерцедес, Скания, Сетра, Волво, Ивеко, Ман, Неоплан, VDL (ВДЛ), Бова, Ван Хол, снабдени с климатик, видео, кафе машина, минибар, лицензирани за извършване на международен превоз на пътници. По време на пътуването в автобуса, всеки е задължен да поставя предпазния колан на седалката, която заема.
 • Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
 • Медицинската застраховка към туристическия пакет,  полицата е с общо покритие 5000 ЕUR за държавите Гърция, Турция, Македония, Албания и Румъния и  10 000 ЕUR за всички останали държави в Европа  +  включен асистанс, като покрива възникнали медицински разноски от злополука или акутно заболяване, медицинско транспортиране и репатриране.
 • Туроператорът предлага на туристите да сключат застраховка „отмяна на пътуване“, която покрива разходите за прекратяване на договора за туристически пакет от страна на пътуващия.
 • Здравни изисквания: няма специални здравни изисквания.
 • Паспортни и визови изисквания: До държави от ЕС и Сърбия, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Швейцария, Швеция, Финландия, Норвегия и Исландия се пътува с валидна лична карта. До всички останали държави се пътува с международен паспорт, валиден най-малко 6 месеца след датата на завръщане.

Локация

149 лв

Допълнително:

({{type.price_type}})
{{type.price_html}}
{{total_price_html}}

Print Friendly and PDF